Gewoon, groen sluit naadloos aan bij de meest klantgerichte productreis, omdat het leidt tot een hogere klanttevredenheid én ons klaarmaakt voor de toekomst. We richten onze operatie efficiënt in, optimaliseren de waarde van afval en stimuleren klanten om te kiezen voor energiezuinige producten. Hierin onderscheiden we 3 focusgebieden: verbruik, afvalverwerking en assortiment.

Verbruik

Voor minder doen we het

We streven ernaar zo min mogelijk energie, brandstof en verpakkingsmateriaal te gebruiken, zodat we onze bestellingen op de meest efficiënte en duurzame manier bij onze klanten krijgen.

Eigen opgewekte energie

Op ons megamagazijn in Tilburg ligt een zonnedak van 16 voetbalvelden groot. In 2020 hebben we met dit dak genoeg energie opgewekt om ons hele magazijn en de helft van onze winkels van stroom te voorzien.

Groen bezorgnetwerk

In en rond de grote steden in Nederland en België bezorgen we 90% van alle kleine pakketjes op de fiets. Bij elke bestelling die we via ons eigen bezorgnetwerk bezorgen, houden we onze klanten via de mail en app op de hoogte van wanneer we komen. We bellen ze zelfs een kwartier voordat we aankomen, zodat we bijna altijd bij de eerste poging bezorgen.

Groener verpakkingsmateriaal

We zijn continu op zoek naar nieuwe manieren om nog groener te verpakken.

Zo hebben we dit jaar de CoolblueFietst-verzendzak geïntroduceerd. Met deze verzendzak verbruiken we 80% minder karton én besparen we ruimte, waardoor we meer bestellingen kunnen bezorgen per fietstocht.

Ook besparen we karton door producten die zelf al een stevige verpakking hebben, zoals stofzuigers en printers, niet van een Coolblue-verpakking te voorzien. In 2020 hebben we maar liefst 25% van onze bestellingen op deze manier verzonden.

Tot slot hebben we onze kleinste en meest gebruikte Coolblue-doos in een groener jasje gestoken en is deze nu gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Dat werpt zijn vruchten af: in 2020 hebben we 10% minder verpakkingsmateriaal per bestelling verbruikt dan in 2019.

Bijenkasten

Bij-zonder nieuwtje: we hebben bijenkasten op ons magazijn in Tilburg gebouwd. Hiermee hebben we 200.000 bijen een nieuw thuis gegeven. De opbrengst van de honing die deze bijen maken, geven we aan Stichting Quiet, een goed doel dat armoede bestrijdt in Tilburg.

Afvalverwerking

Niet vies van

We zetten in op het produceren van zo min mogelijk afval. Ook halen we zoveel mogelijk waarde uit het afval dat we hebben, door oude producten van onze klanten te repareren, refurbishen en recyclen. In 2020 hebben we hierdoor 17.000 ton aan elektronisch afval ingezameld, gescheiden en verwerkt.

Refurbishen

We zijn in 2020 nog meer witgoed gaan refurbishen, waardoor we maandelijks ruim 50.000 kilo aan materiaal besparen. Wanneer klanten witgoed bij ons bestellen, nemen we bij de bezorging van het nieuwe apparaat als extra service de oude voor hen mee terug. Hierdoor zijn we zelfs de grootste witgoed inname-partij van de Benelux.

Om de waarde van dit ingenomen witgoed nog beter te benutten, brengen onze ervaren monteurs de apparaten weer in goede staat. Dit doen ze door ze te controleren, herstellen en te reinigen. De herstelde apparaten verkopen we vervolgens als budget-optie op onze website. Daarnaast werken we samen met sociale instellingen om mensen met een klein budget te voorzien van refurbished witgoed. Voor beide gevallen geldt dat onze eigen bezorgers de apparaten zelf komen brengen en aansluiten.

iPhone inruilservice

In 2020 zijn we in al onze winkels gestart met onze iPhone inruilservice. Klanten kunnen hun oude iPhone hier inruilen voor korting op een nieuwe iPhone. We geven ze persoonlijk advies bij het kiezen van het juiste toestel en accessoires, zetten hun gegevens over en zorgen dat ze met een compleet geïnstalleerde en werkende iPhone de deur uitlopen. Een deel van de iPhones die we op deze manier inzamelen, geven we een tweede leven door ze te refurbishen. De rest wordt milieuvriendelijk verwerkt.

Assortiment

Groen aan bod

We willen de meest klantgerichte productreis bieden en het maken van duurzame keuzes zo gemakkelijk mogelijk maken. Dit doen we door nieuwe groene producten op te blijven nemen in ons assortiment en aan klanten uit te leggen waarom deze producten groene keuzes zijn.

Coolblue’s Groene Keuze

In 2020 hebben we Coolblue’s Groene Keuze beter zichtbaar gemaakt op onze website en in onze app. Producten met een Coolblue’s Groene Keuze label zijn de beste en meest energiezuinige producten voor de klant volgens onze specialisten. Deze producten hebben de beste klantreviews én een laag energieverbruik, waardoor klanten altijd een groene keuze maken waar ze blij van worden.